Hypoteční turistika se prodraží

Hypoteční turistika se prodraží

Poslanci na listopadovém zasedání Sněmovny schválili novelu, která mění zákony v souvislosti s rozvojem finančního trhu. Klienti by tak měli bankám při předčasném splacení hypotéky uhradit čtvrt procenta z nesplacené jistiny za každý zbývající rok. Maximálně ale částka nepřesáhne jedno procento. Předlohu ještě musí schválit Senát. Na kolik mohou vyjít poplatky při přechodu k jiné bance a koho se to týká?

Původní návrh novely počítal dokonce s dvouprocentní maximální hranicí, ale Sněmovna nakonec odhlasovala nižší poplatek. I přesto se oproti dosavadnímu režimu, kdy klient zaplatil při přechodu k jiné bance pouze administrativní poplatek v řádu stokorun, jedná o výrazné navýšení. Nově se bude jednat klidně i o desítky tisíc navíc, které klient zaplatí při přechodu za lepší sazbou. Pořád ale platí, že může každý rok splatit 25 % původní jistiny úvěrů zdarma.

Banky budou mít díky novele nárok na náhradu účelně vynaložených nákladů, které vzniknou právě v souvislosti s předčasným splacením celého úvěru. Dosud postupovaly různě, většina si účtovala pouze velmi nízký administrativní poplatek. Některé banky byly ale kvůli nevhodnému způsobu výpočtu pokutovány ze strany České národní banky.

Koho se novela týká?

Důležitou zprávou je, že Sněmovna odhlasovala změnu pravidel až u nových hypotečních smluv nebo u již existujících smluv při novém zafixování úrokové sazby. Novela by navíc měla začít platit až od září příštího roku.

Podle ČNB se povinnost refixace v příštím roce dotkne zhruba 70 tisíc lidí. Lze také očekávat, že dojde k hromadnému refinancování i u smluv podepsaných teprve letos či v druhé polovině roku 2022, kdy sazby překračovaly i 6 %. Pokud budou sazby v následujících dvou letech výrazně klesat, lze očekávat výraznou odchodovost těchto smluv, a to v podstatě zdarma. To může ovlivnit celý hypoteční trh. Bankovní domy budou chtít na tuto situaci reagovat a může se tak stát, že snižování sazeb účelně zpomalí.

Předčasné splacení zdarma při rozvodu nebo prodeji

I když to na první pohled vypadá, že novela přináší pro klienty pouze negativní změny, tak je potřeba zdůraznit i ty ku prospěchu plátců. Předloha například obsahuje i možnost sjednat si daňově zvýhodněné pojištění dlouhodobé péče, které lze využít v případě špatného zdravotního stavu, kdy si klient z pojistky zaplatí péči.

Nově se možnost bezplatného předčasného splacení hypotéky bude týkat i rozvodů a následného vypořádání společného majetku manželů. Hypotéku půjde doplatit předčasně zdarma i při prodeji nemovitosti po dvou a více letech od koupě.

Pokud přemýšlíte nad tím, jestli kvůli změně zákona spěchat se sjednáním nové hypotéky nebo „utéct“ k jiné bance, neváhejte se na nás obrátit. Společně s našimi hypotečními makléři pro vás najdeme tu nejlepší cestu.

Zdroj: RE/MAX G8 Reality

Pokud si nevíte rady nebo potřebujete pomoci s prodejem, pronájmem či koupí nemovitosti, kontaktujte mě, rád Vám poradím, jaký správný postup zvolit, případně se o vše postarám za Vás.

Váš realitní makléř,

Ing. David Krátký

WordPress Lightbox